Domači sladoled bela in temna čokolada
Za pripravo domačega sladoleda ne rabite biti vrhunski kuhar oz. slaščičar. Spodaj bom opisala preprost recept za pripravo sladoleda, kateri lahko rata prav vsakemu, za pripravo pa ne potrebujete nobenega strojčka.
Sestavine
Za “Domači sladoled bela in temna čokolada” potrebujete
- 500ml smetane (lahko za stepanje ali sveža sladka smetana z vsaj 30% maščobe)
- 300ml evaporiranega (kondenziranega) mleka
- 200g bele čokolade
- 80g temne čokolade
- ščepec soli
Najprej bomo razjasnili nekaj malenkosti glede evaporiranega oz kondenziranega mleka.
Kje kupiti to mleko in zakaj je kondenzirano v oklepaju? Kaj sploh je kondenzirano mleko ter kaj evaporirano? Kondnezirano mleko je mleko, ki mu je odvzeta voda ter dodan sladkor, evaporirano mleko pa je mleko, ki mu je odvzeta voda ter ni sladkano, torej razlika na videz ni velika, je pa precejšna razlika v samem okusu in teksturi. Kondenzirano mleko je torej sladko in bolj gosto kot evaporirano. Napisala pa sem kondenzirano v oklepaju zato, ker v naših trgovinah pogosto najdete evaporirano mleko pod imenom kondenzirano. Torej, ko boste kupovali evaporirano mleko, iščite tudi pod kondenziranim mleko, preglejte pa sestavine, da ni dodanega sladkorja.
Priprava
Domači sladoled bela in temna čokolada se pripravi tako…
100ml evaporiranega mleka zlijemo v kozico in segrejemo, nato odstavimo z ognja. Dodamo belo čokolado, ki smo jo zdrobili na majhne koščke in ščepec soli (sol deluje kot ojačevalec okusa) ter dobro premešamo s silikonsko lopatico. Dobiti moramo gladko zmes. V primeru, da ne morete stopiti vseh koščkov, pristavite mleko še malo na ogenj, ampak le toliko, da se segreje in spet odstavite. Prilijemo preostalo evaporirano mleko in dobro premešamo.
Kako doma narediti kondenzirano mleko si lahko pogledate tukaj.
Mleko s čokolado postavimo v hladilnik vsaj za kakšno uro, da se dobro ohladi. Potem se lotimo smetane in temne čokolade. Temno čokolado (sama uporabljam 70%, lahko pa uporabite tudi jedilno ali mlečno….) stopimo nad vodno paro ali v mikrovalovno pečici (če boste segrevali v mikrovalovni pečici, dajte čokolado za 30 sekund v mikrovalovno, premešajte in postopek ponovite še enkrat). Pustimo čokolado, da se malo ohladi!
Smetano zlijemo v posodo ter stepamo do čvrstega.
Smetano dodamo ohlajenemu mleku z belo čokolado ter dobro premešamo. Tako dobimo maso za sladoled. Prelijemo v plastično posodo ali več manjših posod, kjer bo sladoled shranjen. Počasi čez celotno površino prilivamo temno čokolado in povrhu z zobotrebcem malo premešamo.
Sladoled naj bo v skrinji vsaj kakšnih 5-6 ur. Pred serviranjem pa ga pustite stati vsaj kakšnih 20 minut.
Dober tek 🙂