Posted on

Panna cotta brez želatine z borovnicami

panna cotta z borovnicami

Slastna panna cotta brez želatine.

Za vse vegetarijance ali pa tiste, ki pri peki ne želite uporabljati želatine, vam bom opisala kako preprosto panna cotto narediti z rastlinskim nadomestkom.

Za 4 male porcije, potrebujemo:

  • 0,5l smetane
  • 2 g agar agar (1 čajna žlička)
  • cca 200g borovnice  (ali kakšno drugo sadje)
  • sladkor

Panna cotta brez želatine se pripravi po naslednjem postopku.

Smetano vlijemo  v kozico in že na začetku dodamo agar agar, da se nam lepo stopi. Če ga damo prepozno,  se zna zgoditi, da vam nastanejo grudice. Dodamo približno  3 žlice sladkorja (odvisno kako sladke sladice  imate  radi) ter 1 vanilijev sladkor.

Smetano kuhamo  do  vretja in po vretju med stalnim mešanjem na zmernem ognju kuhamo še približno 2 minuti. Odstavimo z ognja, počakamo nekaj minut in vlijemo v modele. Uporabimo  lahko navadne kozarčke, ki  jih prej speremo s hladno  vodo ali  pa kakšen silikonski model za muffine/kolačke… Pustimo,   da se malo  ohladijo na sobni temperaturi, nato postavi v hladilnik.

Borovnice stresemo v kozico in sladkamo – cca 3 žlice. Kuhamo približno 10 minut, vmes poskusimo in po želji še dosladkamo.

Iz modelov odstranimo panna cotto in prelijemo s še vročimi borovnicami. Uporabimo lahko seveda tudi kakšno drugo sadje 🙂

Dober tek 🙂