Posted on

Kondenzirano in evaporirano mleko

kondenzirano mleko

Kondenzirano mleko…. evaporirano mleko… Ista zadeva? Podobna, a hkrati izredno različna.

Kaj sploh je kondenzirano mleko ter kaj evaporirano? Kondenzirano mleko je mleko, ki mu je odvzeta voda ter  dodan sladkor, evaporirano  mleko pa je mleko, ki  mu je  odvzeta voda ter ni sladkano, torej razlika na videz  ni  velika,  je pa precejšna razlika v samem okusu  in teksturi.  Kondenzirano  mleko je torej sladko in bolj gosto kot evaporirano.

Kondenzirano mleko recept

Po pojdimo na postopek izdelave kondenziranega mleka:

Za cca 200ml kondenziranega mleka  potrebujemo:

  • 450ml mleka (najbolje  čim bolj mastnega 🙂 )
  • 140g belega sladkorja

Kondenzirano mleko recept – pa začnimo…

V kozico zlijemo mleko in sladkor. Postavimo na nizek ogenj ter mešamo, dokler se sladkor popolnoma ne stopi.  Pazimo, da je ogenj srednje nizek, saj nam mleko ne sme vreti. Počasi nadaljujemo s kuhanjem  brez mešanja. Mleko mora priti  do vrelišča (mleko malo brbota, ne sme nam  povsem zavreti).  Potem znižamo temperaturo in kuhamo približno  1 uro. Vmes lahko  malo zvišamo temperaturo, a  pazimo,  da  nam mleko ne vre preveč….

Mleko naj malo “brbota”

Mleko ne sme preveč vreti – pazimo, da zmanjšamo ogenj

Odstranimo smetano, ki se nabere na površini oz. ob straneh

Tekom kuhanja nam na površini nastanejo  neke  vrste  grudic oz. “smetana”, ki jo z žlico sproti odstranjujemo.

Količina samega mleka mora  biti za polovico manjša  od začetne, barva pa mora biti rumenkasta. Sam čas kuhanja je lahko različen, bodite pozorni tudi na teksturo, ki ne sme biti preveč tekoča, ampak je  srednje gosta in lepljiva.

Ko končamo s kuhanjem ohladimo na sobni temperaturi in postavimo v hladilnik vsaj za nekaj ur, preden ga bomo uporabili. Po  nekaj urah v  hladilniku se mleko še malo zgosti.

Tekstura mora biti srednje gosta in lepljiva. Barva mleka mora biti rumenkasta.

Postopek izdelave evaporiranega mleka je enak, le seveda brez sladkorja 🙂