Slastna panna cotta brez želatine.
Za vse vegetarijance ali pa tiste, ki pri peki ne želite uporabljati želatine, vam bom opisala kako preprosto panna cotto narediti z rastlinskim nadomestkom.
Za 4 male porcije, potrebujemo:
- 0,5l smetane
- 2 g agar agar (1 čajna žlička)
- cca 200g borovnice (ali kakšno drugo sadje)
- sladkor
Panna cotta brez želatine se pripravi po naslednjem postopku.
Smetano vlijemo v kozico in že na začetku dodamo agar agar, da se nam lepo stopi. Če ga damo prepozno, se zna zgoditi, da vam nastanejo grudice. Dodamo približno 3 žlice sladkorja (odvisno kako sladke sladice imate radi) ter 1 vanilijev sladkor.
Smetano kuhamo do vretja in po vretju med stalnim mešanjem na zmernem ognju kuhamo še približno 2 minuti. Odstavimo z ognja, počakamo nekaj minut in vlijemo v modele. Uporabimo lahko navadne kozarčke, ki jih prej speremo s hladno vodo ali pa kakšen silikonski model za muffine/kolačke… Pustimo, da se malo ohladijo na sobni temperaturi, nato postavi v hladilnik.
Borovnice stresemo v kozico in sladkamo – cca 3 žlice. Kuhamo približno 10 minut, vmes poskusimo in po želji še dosladkamo.
Iz modelov odstranimo panna cotto in prelijemo s še vročimi borovnicami. Uporabimo lahko seveda tudi kakšno drugo sadje 🙂
Dober tek 🙂