Posted on

METINA TORTA – TORTA Z METO – JOGURTOVA TORTA Z METO

metina torta

Osvežilna metina torta. Torta z meto. Jogurtova torta z meto. Torta s svežo meto.

Recept za pekač cca 22 cm

Sestavine za piškotno dno:

  • 200 g piškotov
  • 100 g masla

Sestavine za kremo:

  • 200 g kisle smetane
  • 1 kg grškega jogurta (lahko tudi ½  navaden čvrsti jogurt in ½ grški jogurt)
  • 200 ml sladke smetane
  • Limonina lupina (bio) oz. lupina limete
  • Sok 1 limone oz. sok 1 limete
  • 30 g metinega sladkorja (3 zavojčke) ali aroma mete po želji glede na želeno intenzivnost okusa
  • Sladkor (po občutku)
  • 2 pesti listov sveže mete (lahko tudi več za bolj intenziven okus)
  • 9 oz. 10 lističev želatine
  • Vanilijev ekstrakt

Postopek za piškotno dno:

Stopimo maslo in dodamo mlete piškote. Zmešamo in dodamo na dno pekača. Piškotno maso malo potlačimo.

Postopek za kremo:

V mrzlo vodo namočimo želatino (pustimo stati dokler pripravljamo ostalo).

V posodi stepemo smetano in jo damo v hladilnik.

V drugi posodi zmešamo kislo smetano, jogurt, limonino lupino, sok limone, sladkor, metin sladkor in vaniljev ekstrakt. Vse skupaj zmešamo z električnim mešalnikom.

V manjšo posodo damo metine liste in dodamo 3-4 žlice jogurtove kreme. Zmiksamo s paličnim mešalnikom.

V manjšo posodico postavimo odcejeno želatino in dodamo 3-4 žlice jogurtove mase. Segrevamo na nizki temperaturi dokler se želatina popolnoma raztopi. Zmes želatine vlijemo v jogurtovo zmes in dobro mešamo. Dodamo še metino zmes in barvo po želji.

Na koncu v jogurtovo kremo, na rahlo, vmešamo še stepeno sladko smetano.

Po želji dodamo še limone, sladkorja, mete ipd.

Kremo prelijemo v tortni obroč. Torto vsaj za 3 ure postavimo v hladilnik oz. tako dolgo, da se krema dobro strdi.

Okrasimo po želji.