Kondenzirano mleko…. evaporirano mleko… Ista zadeva? Podobna, a hkrati izredno različna.
Kaj sploh je kondenzirano mleko ter kaj evaporirano? Kondenzirano mleko je mleko, ki mu je odvzeta voda ter dodan sladkor, evaporirano mleko pa je mleko, ki mu je odvzeta voda ter ni sladkano, torej razlika na videz ni velika, je pa precejšna razlika v samem okusu in teksturi. Kondenzirano mleko je torej sladko in bolj gosto kot evaporirano.
Kondenzirano mleko recept
Po pojdimo na postopek izdelave kondenziranega mleka:
Za cca 200ml kondenziranega mleka potrebujemo:
- 450ml mleka (najbolje čim bolj mastnega 🙂 )
- 140g belega sladkorja
Kondenzirano mleko recept – pa začnimo…
V kozico zlijemo mleko in sladkor. Postavimo na nizek ogenj ter mešamo, dokler se sladkor popolnoma ne stopi. Pazimo, da je ogenj srednje nizek, saj nam mleko ne sme vreti. Počasi nadaljujemo s kuhanjem brez mešanja. Mleko mora priti do vrelišča (mleko malo brbota, ne sme nam povsem zavreti). Potem znižamo temperaturo in kuhamo približno 1 uro. Vmes lahko malo zvišamo temperaturo, a pazimo, da nam mleko ne vre preveč….
Mleko naj malo “brbota”
Mleko ne sme preveč vreti – pazimo, da zmanjšamo ogenj
Odstranimo smetano, ki se nabere na površini oz. ob straneh
Tekom kuhanja nam na površini nastanejo neke vrste grudic oz. “smetana”, ki jo z žlico sproti odstranjujemo.
Količina samega mleka mora biti za polovico manjša od začetne, barva pa mora biti rumenkasta. Sam čas kuhanja je lahko različen, bodite pozorni tudi na teksturo, ki ne sme biti preveč tekoča, ampak je srednje gosta in lepljiva.
Ko končamo s kuhanjem ohladimo na sobni temperaturi in postavimo v hladilnik vsaj za nekaj ur, preden ga bomo uporabili. Po nekaj urah v hladilniku se mleko še malo zgosti.
Tekstura mora biti srednje gosta in lepljiva. Barva mleka mora biti rumenkasta.
Postopek izdelave evaporiranega mleka je enak, le seveda brez sladkorja 🙂