Recept ferrero torta z nutello
Tokrat bom opisala recept za eno čudovito čokoladno-lešnikovo torto, lahko ji rečemo tudi Ferrero torta. Je precej preprosta za narediti, a ahkrati vsebuje veliko sestavin, ki da torti še posebno dober in domač okus.
Za to prekrasno tortico fi 20cm potrebujemo (za premer cca 26 podvojite sestavine):
Za “Recept ferrero torta” potrebujete:
BISKVIT:
- 3 jajca
- 40g masla
- 70g temne čokolade (lahko jedilne)
- 70g sladkorja
- 70g moke
- 3 žlice mletih orehov/lešnikov (lahko tudi več,a prilagodite količine moke)
- Pecilni prašek (cca 5-10g)
KREMA:
- 500g mascarpone
- 250g smetane
- Nutella oz. drug čokoladne namaz – cca 250g oz. po občutku
- Drobljeni lešniki/orehi/mandlji
- 100g temne čokolade (lahko jedilne)
Veselo na delo…
Za začetek stopimo maslo s čokolado. To lahko storimo nad paro ali pa v mikrovalovni pečici. Medtem, ko se čokolada ohlaja, pripravimo sestavine za biskvit, pečico pa ogrejemo na 180°C.
Rumenjake ločimo od beljakov. Sladkor in rumenjake nežno stepamo, dodamo čokolado, katero smo prej stopili z maslom ter zmešamo.
Moko, mlete orehe ter pecilni prašek dobro premešamo.
Na koncu stepamo še beljake, da dobimo nežen sneg.
Počasi z lopatko primešamo moko ter beljake rumenjakom in vse skupaj stresemo v model za torto. Jaz uporabljam nastavljivega, saj lahko dimenzijo prilagajam pa še prostora ne zavzame veliko. S peki papirjem ga ovijem, tako da masa ne steče ven. Pečemo cca 20 – 30 minut. Če je biskvit pečen najlažje preverimo tako, da v biskvit pomočimo zobotrebec – če le ta ostane suh, je biskvit pečen, če pa na njem ostane še moker biskvit, je potrebno peči še malo.
KREMA:
Za kremo stepemo smetano, ki jo primešamo mešanici mascarponeja ter nutelle. Nutelle dodamo po občutku, odvisno kakšen okus vam bolj odgovarja. Jaz dodam raje malo več 🙂
SESTAVLJANJE TORTE:
Stopimo čokolado (nad paro ali v mikrovalovni pečici) ter počakamo, da se malenkost ohladi.
Medtem 2x prerežemo biskvit, tako da dobimo 3 plasti.
Biskvit položimo nazaj v obroč. Tukaj resnično priporočam nastavljiv obroč, saj ga lahko nastavite na poljubno dimenzijo in tudi lažje potem vzamete torto iz obroča.
Navlažimo spodnji del biskvita z mlekom, dodamo kremo ter z žlico počasi polivamo stopljeno čokolado čez kremo. Počakamo kakšno minuto ter potresemo z mletimi oreščki. Tukaj lahko uporabite lešnike, orehe ali pa mandlje. Po želji lahko ta del s čokolado in lešniki tudi izpustite, saj bo torta prav tako odlična, a malo manj hrustljava 🙂
Ponovimo postopek še 1x. Pri zadnjem delu biskvita pa se lahko odločite za enak postopek in torto okrasite z mletimi lešniki ali pa se odločite za drugačen način okrasitve, npr oblivanje torte z ganahe-om… Tako prilagodite tudi količine kreme, ki jo boste uporabili za vmesne biskvite.
Preden boste torto vzeli iz obroča, naj vsaj kakšni 2 uri stoji v hladilniku.
Pa dober tek 🙂