Srčki iz fondanta – sladkorne mase – Kako preprosto (ampak res, čisto preprosto) ustvariti lepe okraske za na torto?
Iz sladkorne mase lahko ustvarimo veliko okraskov, zato vam tukaj predstavljam postopek za svetleče srčke. Na slikah so črni srčki, seveda lahko uporabite tudi katero drugo barvo, npr. rdečo, belo, ….
Za izdelavo teh okraskov potrebujemo:
- Sladkorno maso (lahko belo, ki jo nato obarvate v želeno barvo ali pa kupite že barvano sladkorno maso). Poleg sladkorne mase, lahko uporabite tudi modelirno pasto, ki je bolj kompaktna, ampak jaz uporabljam kar navadno sladkorno maso.
- Modelčke za piškote v obliki srčkov (ne prevelike, nekje do 5 ali 6 cm)
- Palčke za lizike, cake popse ali pa palčke za ražnjiče, ki ji potem odrežete na želeno dolžino
- Mali valjar
- Bleščice v barvi sladkorne mase (v našem primeru črne). 1 posodica zadostuje za 4 srčke velikosti okrog 4-5 cm.
- Jedilno lepilo ali alkohol (npr. vodka oz. katerikoli drugi brezbarvni alkohol). Voda ni priporočljiva, saj se bleščice lahko stopijo
- Peki papir
Srčki iz fondanta – sladkorne mase…veselo na delo
Sladkorno maso dobro pregnetemo in razvaljamo na debelino cca 0,5cm.
Z modelčkom izrežemo srčke. Z nožkom jih še dodatno oblikujemo ter popravimo obliko. »Ostanke« še enkrat pregnetemo in razvaljamo ter ponovimo izrezovanje srčkov. Ko končamo z izrezovanjem, v sredino zapičimo palčko ter ZELO POČASI potiskamo palčko do sredine srčka. Pazimo, da nam ne pogleda ven nekje ob strani ali pa na vrhu, torej na sredini končamo! Postopek ponovimo pri vseh izdelanih srčkih. Pustimo, da se posušijo, najbolje kar en dan.
Na mizo položimo peki papir (ko bomo stresali bleščice, se bodo bleščice stresale na papir in jih bomo lahko ponovno uporabili). Srček primemo za palčko in ga najprej z jedilnim lepilom (ali pa alkoholom) namažemo na enistrani. Pri lepilu pazite, da ga ne uporabite preveč – namazati je potrebno natanko, saj se vam lahko v nasprotnem primeru zgodi zmazek… 🙂
Ko smo namazali eno stran, začnemo s posipom bleščic. Poizkusite posipati čim bolj enakomerno čez celotno površino. Nato se lotimo še druge strani in ponovimo postopek. Nazadnje se lotimo robov. Nežno namažemo z lepilom in najbolje, uporabimo kar tiste bleščice, ki so se nam stresle po peki papirju ter z roko posipamo robove (ščepec po ščepec…).
Srčke lahko po končanem okraševanju položimo na peki papir in počakamo vsaj kakšno uro, preden jih damo na torto, da se res dobro posušijo. Jaz počakam kakšnih 5 minut in jih šele nato položim (na tisto stran, ki smo jo najprej posipali). Lahko jih zapičite tudi v kakšen stiropor ali spužvo.
Srčke (srček) nato zapičimo v torto.
Kaj niso prekrasni? 🙂