Čokoladna torta
Tokrat vam bom opisala receptek za preprosto čokoladno torto, ki je kljub preprostim sestavinam, zelo dobra in zagotovo bodo jedci navdušeni 🙂
Čokoladna torta – kaj potrebujemo
Za torto premera 18-20 cm potrebujemo (za večjo velikost nekje 26-28 podvojite sestavine)
BISKVIT:
- 3 jajca
- 100g – 120g sladkorja
- 150g moke
- 1 -2 žlici kakava v prahu (pravega, nesladkanega)
- malenkost olja
- ščepec soli
- pecilni prašek
KREMA:,
- 250g jedilne čokolade
- 350g smetane
- majhne čokoladne kapljice
Čokoladna torta – Postopek
Beljake ločimo od rumenjakov. Beljakom dodamo ščepec soli in stepamo do gladkega. Pazimo, da beljake ne stepemo čisto v trd sneg, temveč mora biti masa bolj podobna smetani.
Potem stepemo še rumenjake s sladkorjem ter oljem.
Moko zmešamo s pecilnim praškom in kakavom ter vse skupaj presejemo.
Mešanici rumenjakov postopoma dodajamo izmenično beljake ter moko s kakvom in pecilnim praškom. Mešamo nežno, saj tako preprečimo nastanek zračnih mehurčkov v biskvitu. Tukaj vam bo prav prišla silikonska lopatica iz naše trgovine 🙂
Vse skupaj stresemo v pekač (zelo uporaben je nastavljiv obroč, ki ga lahko uporabite za več različnih dimenzij in še zelo malo prostora zavzame) in pečemo cca 20-30 minut na 180°C (čas pečenja je odvisen od pečice, zato priporočam, da poizkusite z zobotrebcem, tako da zobotrebec potisnete v biskvit in če je zobotrebec suh, je biskvit pečen, če pa se masa prime zobotrebca (je pacasto) pomeni, da morate peči še nekaj minut).
Sedaj pa pojdimo na slastno kremo:
Smetano segrejemo v kozici skoraj do vretja, odstavimo z ognja ter dodamo koščke čokolade. čim manjši koščki so, boljše je. Najbolj pa se seveda obnesejo čokoladne kapljice. Lahko uporabite jedilno čokolado ali pa tudi bolj temno, odvisno od okusa.
Mešanico smetane s čokolado pustimo, da se ohladi, najbolje je, da ostane čez noč v hladilniku.
Ko je mešanica ohlajena jo stepam cca minutko ali dve, pazimo, da ne stepamo predolgo, saj se nam lahko smetana sesiri in imamo neuporabno kremo 🙁 dodamo čokoladne kapljice – količino doziramo čisto po občutku, kot vam okus ustreza.
Čokoladna torta -Sestavljanje
Ko se biskvit ohladi, ga 2x prerežemo tako, da dobimo 3 plasti. Spodnjo plast postavimo nazaj v obroč in namočimo z mlekom (raje malo bolj, kot manj, saj ne želimo imeti suhega biskvita).
Na biskvit nanesemo čokoladno kremo ter lepo poravnamo. Na kremo položimo zgornji biskvit in ga obrnemo “narobe”, torej tako, da je kupola obrnjena navzdol, saj bo tako torta lepše oblike (lahko pa tudi odrežemo kupolo že prej in nimamo težav s tem 🙂 ). Biskvit spet navlažimo in nanesemo še eno plast kreme ter enako ponovimo z zadnjo plastjo biskvita. Za nekaj ur postavimo v hladilnik.
Odstranimo obroč in z lopatico lepo zgladimo torto ter po želji okrasimo s smetano, čokolado ali z različnimi posipi/bleščicami…
Dober tek in saj veste:
“The more you weigh the harder you are to kidnap. Stay safe. Eat cake!” 🙂