Posted on

Prelestna čokolada

Čokoladna torta

Čokoladna torta

Tokrat vam  bom opisala receptek  za preprosto čokoladno torto, ki je kljub preprostim sestavinam, zelo dobra in zagotovo  bodo jedci navdušeni 🙂

Čokoladna torta – kaj potrebujemo

 Za torto premera 18-20 cm potrebujemo (za večjo velikost nekje 26-28 podvojite sestavine)

BISKVIT:

  • 3 jajca
  • 100g – 120g sladkorja
  • 150g moke
  • 1 -2 žlici kakava  v prahu (pravega, nesladkanega)
  • malenkost olja
  • ščepec soli
  • pecilni prašek

KREMA:,

  • 250g jedilne čokolade
  • 350g smetane
  • majhne čokoladne kapljice

Čokoladna torta – Postopek

Beljake ločimo od rumenjakov. Beljakom dodamo ščepec soli in stepamo do gladkega. Pazimo, da beljake ne stepemo čisto v trd sneg, temveč mora biti masa bolj podobna smetani.

Potem stepemo še rumenjake s sladkorjem ter oljem.

Moko zmešamo s pecilnim praškom in kakavom ter vse skupaj presejemo.

Mešanici rumenjakov postopoma dodajamo izmenično beljake  ter  moko s kakvom in pecilnim praškom. Mešamo nežno, saj tako preprečimo nastanek zračnih mehurčkov v biskvitu.  Tukaj vam bo prav prišla silikonska lopatica iz naše trgovine 🙂

Vse skupaj stresemo v pekač (zelo uporaben je nastavljiv obroč, ki ga lahko uporabite za več različnih dimenzij in še zelo malo prostora zavzame) in pečemo cca 20-30 minut na 180°C (čas pečenja je odvisen od pečice, zato priporočam, da poizkusite z zobotrebcem, tako da zobotrebec potisnete v biskvit in če je zobotrebec suh, je biskvit pečen, če pa se masa prime zobotrebca (je pacasto) pomeni, da morate peči  še  nekaj minut).

Sedaj pa pojdimo na slastno  kremo:

Smetano segrejemo v kozici skoraj do  vretja, odstavimo z ognja  ter dodamo koščke čokolade. čim manjši koščki so, boljše je.  Najbolj pa se seveda obnesejo čokoladne kapljice. Lahko uporabite jedilno čokolado ali pa tudi bolj temno, odvisno od okusa.

Mešanico smetane s čokolado pustimo, da se ohladi, najbolje je, da ostane čez noč v hladilniku.

Ko  je mešanica ohlajena jo stepam cca minutko ali dve, pazimo, da ne stepamo predolgo, saj se nam lahko smetana sesiri in imamo neuporabno kremo  🙁 dodamo čokoladne kapljice – količino doziramo čisto po občutku, kot vam okus ustreza.

Čokoladna torta -Sestavljanje 

Ko se biskvit ohladi, ga 2x prerežemo tako, da dobimo 3 plasti. Spodnjo plast postavimo nazaj v obroč  in namočimo z mlekom (raje malo bolj, kot manj, saj ne želimo imeti suhega  biskvita).

Na biskvit nanesemo čokoladno kremo ter  lepo poravnamo. Na kremo položimo zgornji biskvit in ga obrnemo “narobe”, torej tako, da je kupola obrnjena navzdol, saj bo tako torta lepše oblike (lahko pa  tudi   odrežemo kupolo že prej in nimamo težav s tem 🙂 ).  Biskvit spet navlažimo in nanesemo še eno plast kreme ter enako ponovimo z zadnjo plastjo biskvita. Za nekaj ur postavimo v hladilnik.

Odstranimo obroč in z lopatico  lepo zgladimo torto ter po želji okrasimo s smetano, čokolado ali z različnimi  posipi/bleščicami

Dober tek in saj veste:

“The more you weigh the harder you are to kidnap. Stay safe. Eat cake!” 🙂