Osvežilna metina torta. Torta z meto. Jogurtova torta z meto. Torta s svežo meto.
Recept za pekač cca 22 cm
Sestavine za piškotno dno:
- 200 g piškotov
- 100 g masla
Sestavine za kremo:
- 200 g kisle smetane
- 1 kg grškega jogurta (lahko tudi ½ navaden čvrsti jogurt in ½ grški jogurt)
- 200 ml sladke smetane
- Limonina lupina (bio) oz. lupina limete
- Sok 1 limone oz. sok 1 limete
- 30 g metinega sladkorja (3 zavojčke) ali aroma mete po želji glede na želeno intenzivnost okusa
- Sladkor (po občutku)
- 2 pesti listov sveže mete (lahko tudi več za bolj intenziven okus)
- Po želji naravna zelena barva v prahu za bolj intenzivno obarvanost kreme
- 9 oz. 10 lističev želatine
- Vanilijev ekstrakt
Postopek za piškotno dno:
Stopimo maslo in dodamo mlete piškote. Zmešamo in dodamo na dno pekača. Piškotno maso malo potlačimo.
Postopek za kremo:
V mrzlo vodo namočimo želatino (pustimo stati dokler pripravljamo ostalo).
V posodi stepemo smetano in jo damo v hladilnik.
V drugi posodi zmešamo kislo smetano, jogurt, limonino lupino, sok limone, sladkor, metin sladkor in vaniljev ekstrakt. Vse skupaj zmešamo z električnim mešalnikom.
V manjšo posodo damo metine liste in dodamo 3-4 žlice jogurtove kreme. Zmiksamo s paličnim mešalnikom.
V manjšo posodico postavimo odcejeno želatino in dodamo 3-4 žlice jogurtove mase. Segrevamo na nizki temperaturi dokler se želatina popolnoma raztopi. Zmes želatine vlijemo v jogurtovo zmes in dobro mešamo. Dodamo še metino zmes in barvo po želji.
Na koncu v jogurtovo kremo, na rahlo, vmešamo še stepeno sladko smetano.
Po želji dodamo še limone, sladkorja, mete ipd.
Kremo prelijemo v tortni obroč. Torto vsaj za 3 ure postavimo v hladilnik oz. tako dolgo, da se krema dobro strdi.
Okrasimo po želji.