Sočna jogurtova torta brez peke je enostavna in božanska sladica.
Sestavine – za torto premera 18 cm potrebujemo
Piškotna podlaga:
100 g masla
100 g mletih piškotov
Krema:
800 g grškega jogurta (oz. 400 g grškega jogurta in 400 g Skyr – (Skyr je jogurt brez maščob – dobite ga v vsaki bolje založeni trgovini)
150 g kisle smetane
450 ml sladke smetane
60 g sladkorja v prahu + 40 g vaniljevega sladkorja (oz. po želji)
Vaniljev ekstrakt (1 žlička oz. po želji)
Limonina lupinica (uporabite Bio limone)
15 g želatine (najbolje lističi)
Dodate lahko tudi aromo jagode ali aromo maline (po želji)
Barvanje:
Za barvanje kreme: uporabite naravne jedilne barve v prahu Roza Pitaya (za roza plast), Modra Spirulina (za modro plast) in Prah Črnih Goji jagod (za vijolično plast) oz. izberite (naravno) barvo po vaši želji.
Priprava torte
Priprava piškotne podlage:
V ponvi stopimo maslo in mu dodamo mlete piškote. Piškotno mešanico posujemo v model (fi cca. 18 cm) jo potlačimo in poravnamo ter postavimo v hladilnik (dokler pripravljamo kremo).
Priprava jogurtove kreme:
V posodi zmešamo jogurt, kislo smetano, sladkor, vaniljev ekstrakt, limonino lupinico in po želji dodamo aromo za (dodaten) okus.
Sladko smetano stepemo v posebni posodi.
Želatino pripravimo po navodilih na embalaži. V kolikor uporabite lističe želatine je postopek naslednji.
Lističe želatine namočimo v hladno vodo in jih pustimo namakati cca. 10 minut. Nato jih ožamemo in jih skupaj z nekoliko kreme (npr. 2 žlici) na nizkem ognju stopimo, dokler ne dobimo tekoče zmesi (pazite, da ne kuhate – zato uporabite res nizko temperaturo segrevanja).
Tako pripravljeno zmes iz želatine počasi prelijemo v jogurtovo kremo. Pomembno je, da sproti dobro mešamo kremo in zmes iz želatine, ki jo dolivamo.
V zmes nato počasi dodamo stepeno smetano.
Kremo poskusite in ji po želji dodajte sladkor, aromo…
Barvanje kreme:
Pripravljeno kremo lahko po želji obarvamo z naravnimi barvami. Za tri plastno torto razdelite maso na 3 dele in vsaki dodajte želeno barvo.
Nasvet za barvanje kreme z naravnimi barvami: ko dodajate barvo v zmes – le to dodajte čez drobno sito – tako se ne bo zgodilo, da bi vam ostali kupčki barve (kupčki se v naravnih barvah Rawnice lahko naredijo, saj gre za naravne prahe brez aditivov).
Ko je zmes obarvana zlijemo v model prvo plast kreme ter damo v hladilnik za 5-10 minut, nato dodamo drugo plast in postavimo v hladilnik za 5-10 minut na koncu dolijemo še tretjo plast. Torto pustimo v hladilniku vsaj 3-5 ur, da se masa dobro strdi.
Torto lahko okrasite z okusnimi Krhlji Pitaje oz. po želji.
Dober tek ?