Ganache krema…. preprosta in odlična… Zelo je primerna kot krema za pod sladkorno maso, lahko jo uporabite tudi za okraševanje tort, cupcakeov ali drugih sladic ….
Za temen ganache potrebujemo:
- 200g temne čokolade
- 100g smetane (lahko sveže ali pa tiste za stepanje)
Najbolje je, da uporabite čokoladne kapljice. Če ne, čokolado nadrobite čim bolj na tanko. Katero čokolado boste uporabili, je seveda odvisno od okusa. Jaz uporabljam 70% čokolado, saj imamo radi malo grenkega priokusa temne čokolade. Lahko pa uporabite seveda tudi jedilno čokolado, ki ima nižjo vsebnost kakava.
Smetano segrejemo skoraj do vretja, odstavimo z ognja in dodamo čokolado. Mešamo do gladkega. Če niste dovolj segreli smetane in ne morete lepo zmešati kreme, pristavite še malo na ogenj, le toliko da se še malo segreje in boste tako lažje premešali. Preden jo bomo uporabili, počakamo, da se ohladi na sobno temperaturo. Kremo lahko naredimo tudi prej in jo hranimo v hladilniku. Ko jo potrebujemo jo pustimo nekaj časa na sobni temperaturi in že je pripravljena za uporabo.
Ganasche krema je pripravljena.
Bel ganache
Ganache krema – bela
- 300g bele čokolade
- 100g smetane
Postopek je popolnoma enak kot pri temnem ganachu, le razmerje čokolade in smetane je drugačen.
Za večjo količino kreme, povečamo količino smetane in čokolade, v enakem razmerju.