Posted on

Fondant, tičino masa, ….

Sladkorna masa modri mix

Fondant, tičino masa, modelirna masa, sladkorna masa, gumi masa, modelirna čokolada in še kaj.

Ste se izgubili ob množici izrazov, ki se danes uporabljajo za mase s katerimi »oblečemo« ali dekoriramo torto in sladice. 

Tokrat smo vam pripravili kratko razlago in povzetek izrazov, ki se uporabljajo za posamezne vrste past. Poleg izrazov so tudi splošne navedbe za kaj je posamezna masa najbolj primerna. 

Modelirna masa ali (angl. Modelling paste) 

Najbolj je primerna za izdelavo raznih figuric in podobnega. 

Modelirna čokolada (angl. Modelling chocolate)

Modelirna čokolada se lahko oblikuje v različne oblike, ki jih z mehkejšim fondantom ni tako enostavno izvesti. Modelirna čokolada je lahko narejena iz bele, temne, polsladke ali mlečne čokolade. Belo čokolado je najlažje barvati.

Fondant ali sladkorna masa ali tičino masa (angl. Sugar paste)

Pri vseh izrazih gre za enako zadevo uporabljena so le različna imena. Fondant je najbolj primeren za prekrivanje tort (nad masleno kremo ali masleno kremo z dodatkom mascarpone kreme). Narejen je iz sladkorja, vode, želatine in glicerina za živila. Njegov gladek videz daje tortam poliran videz. Fondant lahko z lahkoto valjamo. Uporabimo ga lahko tudi za izrez raznih dekoracij npr. s pripomočki za izrez fondanta. Poleg prevleke za torte ga torej lahko uporabimo tudi za dekoriranje tort in sladic.

Gumi pasta (angl. Gum Paste)

Tako kot fondant je tudi gumi pasta voljna masa, ki se pogosto uporablja za okrasitev torte. Lahko se razvalja precej tanko in je idealna za ustvarjanje ročno modeliranih rož ali drugih zapletenih okraskov. Medtem ko bo fondant ostal mehak, se gumi pasta zelo posuši in je bolj primerna za ustvarjanje dekoracij za torte in sladice kot pa npr.za pokrivanje celotne torte.