Torta z gozdnimi sadeži.
Po dolgem času sem spet našla čas za nov recept, in sicer vam predstavljam recept za čokoladno torto z gozdnimi sadeži, lahko pa namesto gozdnih sadežev uporabite le eno vrsto sadja, npr. borovnice ali pa maline, jagode…
Recept je kot ponavadi napisan za manjšo torto – fi18cm, za večjo torto fi26 pa sestavine podvojite.
Za začetek potrebujemo:
za BISKVIT:
- 3 jajca
- 80g sladkorja
- 150g moke
- 2 žlici pravega nesladkanega kakva
- polovičko pecilnega praška oz. cca 7g
- ščepec soli
Za KREMO in NADEV:
- 250g jedilne čokolade
- 350g sladke smetane za stepanje
- 250g zamrznjenih (lahko tudi svežih) gozdnih sadežev
- 2 žlici sladkorja
- 1 vanilijev sladkor
Pa začnimo s peko 🙂
Za čokoladno kremo v kozici segrejemo smetano skoraj do vretja ter dodamo čokolado, ki smo jo nadrobili na čim manjše koščke. Premešamo in pristavimo nazaj na rahel ogenj. Med stalnim mešanjem raztopimo čokolado v smetani. V smetani naj ne bi ostalo nič grudic.
Smetano s čokolado ohladimo na sobno temperaturo, potem jo postavimo v hladilnik, najbolje čez noč. Ko je smetana s čokolado popolnoma ohlajena jo z mešalnikom stepamo, tako kot bi stepali smetano. Stepamo le nekaj minut, dokler ne dobimo rahlega in mazljivega čokoladnega moussa. Če smetana s čokolado ne bo dovolj ohlajena, ne boste dobili lepe kreme, zato je res priporočljivo, da pustite smetano s čokolado v hladilniku kar nekaj ur, najbolje čez noč.
Za biskvit “ubijemo” jajca, jim dodamo ščepec soli in sladkor ter mešamo cca 10min, da dobimo lepo gosto kremo. Moko dobro premešamo s pecilnim praškom in kakavom ter jo dodamo mešanici jajc in sladkorja. Zmešamo čim bolj nežno in le nekajkrat (ne mešamo dolgo časa, le toliko, da se sestavine premešajo), maso stresemo v pekač in pečemo približno 15-20 minut na 180 stopinj.
Čas pečenja je odvisen tudi od pečice. Ali je biskivt pečen pa lahko preverimo tako, da v sredino biskvita zapičimo zobotrebec, ki more ostati suh. V kolikor je na zobotrebcu še kaj mokre mase, pomeni, da moramo peči še malo 🙂
Nadev iz gozdnih sadežev pripravimo tako, da gozdne sadeže stresemo v kozico, dodamo sladkor in vanilijev sladkor ter na rahlem ognju mešamo in segrevamo. Ko se sladkor popolnoma raztopi, odstavimo kozico z ognja in počakamo da se sadeži ohladijo na sobno temperaturo.
Sestavljanje torte:
Ohlajen biskvit razrežemo na tri deli, pri tem nam je lahko v pomoč tale priročen nož za rezanje biskvita.
Spodnji del biskvita postavimo nazaj v obroč in ga namočimo. Jaz ponavadi močim biskvite z mešanico mleka in vode (cca 2/3 mleka in 1/3 vode), saj pride okus dosti boljši kot npr. če močimo le z vodo. Namočimo toliko, da prekrijemo celoten del biskvita. Na namočen biskvit nadevamo polovico gozdnih sadežev ter nato še polovico čokoladne kreme.
Postavimo gor še en del biskvita (najbolje zgornji del, ki ga obrnemo “narobe” – torej tako da bo kapica obrnjena navzdol), ponovimo postopek, a pazimo, da tega dela biskvita ne namočimo preveč. Potem dodamo še tretji del biskvita, ki ga prav tako namočimo, lahko ga namažemo s preostankom čokoladne kreme ali pa okrasimo z ganache kremo oz. po želji. Torta naj v obroču v hladilniku stoji še vsaj kakšni dve uri, preden jo bomo okrasili oz. pričeli rezati.
Pa dober tek 🙂