Posted on

Sladkorne mašnice

Mašnice, mašnice, kaj niso lepe? Pašejo na vsako tortico in še tako preproste so za izdelati.

Tukaj vam bom opisala preprost in hiter način za izdelavo mašnic, ki jih lahko potem po želji posipate z bleščicami.

Za izdelavo mašnic iz sladkorja potrebujemo:

  • sladkorno maso (barva – po želji, lahko uporabite bel fondant in ga nato z barvami pobarvate – tukaj najdete nasvete za barvanje, ali pa izberete že barvni fondant)
  • mali valjar
  • nožek za obdelovanje sladkorne mase (lahko je tudi navaden nožek, ampak je nožek za obdelovanje sladkorne mase občutno bolj oster in boste lažje in lepše rezali sladkorno maso)
  • jedilno lepilo (za prvo silo lahko uporabite tudi vodo zmešano s sladkorjem v prahu)
  • tanek čopič
  • papirnate brisačke

No, sedaj imamo vse sestavine in pripomočke, tako da lahko pričnemo z delom:

Maso zvijemo v kačo in jo razvaljamo na dolžino cca 15 cm in širine 2cm (Iz dolžine 15 cm dobimo mašnico v velikosti cca 7cm). Dolžino in širino lahko prilagajte kot želite, odvisno od tega kakšno mašnico želite narediti. Trak ne sme biti predebel in hkrati ne pretanek, nekje cca 1mm.

 

 

Odrežemo robove, da dobimo lep in raven trak.

 

Ko smo naredili trak, ga prepognemo na pol, tako da si označimo sredino. Z lepilom na tanko namažemo po sredini mašnice, enako storimo na obeh robovih.

 

Ko smo nanesli lepilo, “zalepimo” skupaj levi rob s sredino ter prav tako desni rob s sredino. Z rokami stisnemo sredino mašnice in nežno držimo skupaj kratek čas.

 

Nato si odrežemo čim bolj tanek košček sladkorne mase, dimenzije cca 1cm x 2cm. Še enkrat zelo na tanko in nežno premažemo sredino mašnice na obeh straneh (zgoraj in spodaj) z lepilom ter košček ovijemo okrog sredine mašnice.  Zvijemo dva tulca iz papirnatih brisačk, poravnamo robove mašnice in v luknjice vstavimo papirnate tulce. Mašnica naj se suši vsaj nekaj ur, najbolje kar čez noč.

 

mašnico damo sušiti

 

Po želji mašnico posipamo z bleščicami tako, da jo, ko se posuši, nežno premažemo z jedilnim lepilom ali alkoholom ter jo posipamo z bleščicami, najbolje v barvi mašnice. Mašnico lahko postavimo direktno na torto ali pa okrog torte oblečene v sladkorno maso ovijemo trak ter jo zalepimo na rob traku.

sladkorno mašnico po želji posipamo z bleščicami

Če jo postavimo na torto, je najbolje da naredimo še 2 dodatna trakca in ju postavimo pod mašnico. Dolžino in širino trakca po občutku prilagodite sami mašnici.

Odrežemo raven trak ter na koncu odrežemo čim bolj simetričen trikotnik, tako da na koncu trakcev nastaneta dva kraka. Oblikujemo po želji – v sredini lahko malo dvignemo trakec in levega poravnamo malo bolj v levo, desnega v desno, tako malo popestrimo celotno mašnico.

Pustimo da se posuši. Mašnico in trakce na torto prilepimo, ko so posušeni, torta pa je bila nekaj časa v hladilniku. z lepilom pomažemo tam kjer bosmo postavili mašnico ter jo nežno pritisnemo na torto. Počakamo, da se posuši ter damo še malo v hladilnik.

Primer okrasitve: