Posted on Komentiraj

Skutina torta z jagodami

V nadaljevanju bom opisala recept za lahko skutino torto z jagodnim želejem. Priprava je precej preprosta, tortica je pripravljena zelo hitro in tudi pojeste jo lahko še isti dan 🙂

Recept je napisan za tortico fi 18 – 20. Če želite večjo torto (fi 26 – 28), sestavine podvojite.

Sestavine za biskvit:

  • 60g moke
  • 20g mletih orehov
  • 2 jajci
  • 60g sladkorja
  • 1 vanilijev sladkor
  • ščepec soli

Sestavine za kremo:

  • 250g pasirane skute
  • 250g smetane za stepanje
  • 2 jajci
  • 100g sladkorja
  • 150ml mleka
  • 2 žlički oz. cca 4 grame agar agarja

Sestavine za žele:

  • 100g jagod (zamrznjenih ali svežih)
  • 2 jedilni žlici sladkorja
  • 1 žlička oz. cca 2g agar agarja

Najprej se lotimo biskivta:

Sladkor, vanilijev sladkor, ščepec soli in jajci damo v skledo in stepamo, dokler masa ne postane penasta – cca 10min. Med tem zmešamo moko in mlete orehe. Ko je penasta zmes jajc in sladkorja pripravljena, ji dodamo moko z orehi ter hitro in dobro premešamo. Ne mešamo predolgo, da nam masa ne “pade skupaj”. Vse skupaj stresemo v model. Priporočam nastavljiv obroč z odstranljivim robom, katerega ovijemo v peki papir. Pečemo cca 20 minut na 180 stopinjah. Če je biskvit pečen, najlažje preverimo z zobotrepcem, tako da potisnemo zobotrebec v biskvit. Če zobotrebec ostane suh, pomeni, da je biskvit pečen, če pa je še moker, moramo peči še kakšno minutko.

Nato se lotimo jagodnega želeja…

Jagode in sladkor stresemo v kozico, dodamo lahko kakšno žlico vode ter kuhamo dokler se jagode ne zmehčajo. Potem s paličnim mešalnikom zmiksamo do gladkega ter dodamo žličko agar agarja. Kuhamo do vretja in še kakšni 2 minuti, saj se mora agar agar povsem stopiti. Odstavimo z ognja in prelijemo v drugo posodo, na dno katere smo pripravili folijo za živila ter obroč, ki mora biti manjši od biskvita – fi 14-16. Tukaj nam spet najbolj prav pride nastavljiv obroč. Žele postavimo v hladilnik, da se nam ohladi ter strdi.

Ko se ohladi biskvit, ga položimo v obroč ter namočimo z mlekom. Biskvit naj bo dobro namočen, da je tortica bolj sočna. Žele odstranimo iz folije ter ga položimo na sredino biskvita.

Sedaj pride na vrsto krema:

Najprej stepemo smetano, nato se lotimo jajčne kreme. Jajci, sladkor, mleko ter agar agar damo v kozico in dobro premešamo. Med stalnim mešanjem kuhamo do vretja. Odstavimo iz ognja ter počakamo, da se zmes malenkost ohladi – cca 5 minut. Tej zmesi dodamo najprej skuto, kateri smo dodali žlico smetane, da je postala bolj gladka ter nato še smetano. Skuto in smetano moramo vmešati precej hitro, da nam ne nastanejo grudice, za to predlagam stepalo iz inoxa. 

Kremo takoj stresemo na biskvit in žele ter vse skupaj lepo poravnamo in postavimo v hladilnik za nekaj ur, lahko tudi za kakšno uro v zamrzovalnik, da se krema lepo strdi.

Okrasimo po občutku…

Pa dober tek 🙂


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja