Posted on

Nasveti za uporabo fondanta

Barvanje: Sladkorno maso lahko barvate s poljubnimi barvami. Priporočamo, da uporabite naravne tekoče barve PME, – barvo le pokapljajte po sladkorni masi ter dobro pregnetite, dokler ne dobite želenega odtenka barve). Uporabite lahko tudi barve v gelu PME ali barve v gelu Wilton. Z zobotrebcem vzemite malo barve iz posodice in jo dodajte masi. Za bolj intenzivne barve dodajte malo več barve. Dobro pregnetite, da dobite enotno barvo fondanta. Pomembno je, da obarvate dovolj želene mase, saj boste pri naknadnem barvanju mase težko zadeli enak odtenek barve. Po barvanju naj fondant malo počiva, nato ga še enkrat pregnetete in že je pripravljen za valjanje oz. izdelovanje okraskov. Maso pa lahko obarvate tudi tako, da pregnetete dve različni barvi fondanta. Na primer, če želite imeti svetlo modro barvo lahko zmešate belo maso z modro maso ter dodate toliko modre dokler ne dosežete želenega odtenka.

Krema za premaz pod sladkorno maso: Najbolj primerne kreme za premaz pod sladkorno maso so maslena, ganache ali pariška. Smetana nikakor ne pride v poštev, saj se sladkorna masa in smetana ne marata in bi se sladkorna masa začela topiti.

Maslena krema je nič drugega kot stepeno maslo in sladkor v prahu, polovico masla in polovico sladkorja stepamo, dokler ne dobimo mazave teksture. Maslena krema je pripravljena hitro, zato je tudi dokaj priljubljena.

Vseeno pa vam bolj priporočamo, da pripravite npr. ganache kremo, ki je čisto enostavna ter zagotovo bolj okusna in bo vašo torto naredila še bolj odlično. Kremo iz bele čokolade priporočamo za sadne torte, temno pa seveda za čokoladne. Recept za ganache najdete tukaj.

Preden boste torto premazali z ganache kremo, pustite torto nekaj časa na sobni temperaturi, da se krema ne bo prehitro strjevala.

Kremo v tanki plasti nanesete na torto.

Preden začnete prekrivati torto s sladkorno maso, jo postavite vsaj za 1 uro v hladilnik, še bolje, v zamrzovalnik, da se torta lepo strdi.

Prekritje torte: Za prekritje torte premera 24/26 cm potrebujete približno 500g sladkorne mase. Fondant pregnetite in ga segrejte s toploto vaših rok dokler ne postane elastičen in fleksibilen. Nato maso razvaljajte na tanko, vendar pazite, da vam ne poči. Če vam poči, ga lahko ponovno pregnetete v kepo in razvaljate. Za preprečevanje sprijemanja mase na pult, vam priporočamo uporabo silikonske podlage.

Lahko pa uporabite malo mletega sladkorja ali še bolje škroba, saj le ta v primerjavi s sladkorjem ne pušča sledi na masi. Ko maso razvaljate, jo enostavno položite preko torte in počasi zgladite robove. V ta namen vam bo prav prišla gladilka. Najprej zgladite zgornji del torte, nato počasi gladite rob torte. Počasi gladite in si pomagajte z drugo roko, da se masa ne zmečka.

Nato na dnu z nožkom počasi in natančno odrežite robove ter pazite, da ne odrežete preveč fondanta. Za delo s fondantom vam priporočamo slaščičarski nožek, ki je bolj oster in boste robove res lažje in lepše odrezali.

Če prekrivate kvadratno torto je postopek enak, pretvarjajte se, da je okrogla in uspeh je zagotovljen 🙂 le količino fondanta morate seveda prilagoditi velikosti torte. Svetujemo vam, da začnete pri enem vogalu in nadaljujte, kot da bi bila torta okrogla in počasi gladite. Če želite iz sladkorne mase izdelati razne figurice pa priporočamo modelirno pasto.