Posted on

Nasveti za uporabo agar agarja

Agar agar je rastlinski nadomestek želatini in je idealen za vegetarijance in vegane. Pridobivajo ga iz morskih alg, natančneje rdečih alg. Je brez določene barve ali okusa. Lahko ga uporabljate za pripravo sadnih želejev, krem, strjenk, sladoleda….

Ko ga uporabljate kot nadomestek želatini je pomembno da priredite recept. Za 500g tekočine potrebujete 2g (eno čajno žličko) agarja, kar ustreza 6 lističom želatine. Če kuhate kremo/žele/panna cotto, dodajte agar agar že na začetku in do vrenja, saj je agar agar topen šele pri 85°C-95°C. Ko dosežete vrelišče priporočamo kuhanje še kakšno minuto, če je to možno. Morda vas preseneti, ker bo krema po kuhanju še vedno tekoča. Tako bo, dokler krema ne doseže sobne temperature, saj se agar agar začne strjevati šele pri okrog 40°C-30°C.

Če želite želirati hladne jedi, je postopek sledeč: 2g oz. čajno žličko agar agarja zmešajte s 100g hladne tekočine ter zavrite in pustite vreti cca 1 minuto. Počakajte, da se malce ohladi (če bo mešanica prevroča, se vam lahko krema sesiri) in potem jed postopoma in pazljivo dodajte agar agarju, in ne obratno.

Recept za panna cotto, strjeno z agar agarjem najdete tukaj, recept za borovničevo torto, katere žele smo želirali z agar agarjem pa tukaj.