Posted on

Bombastična borovnica

Spodaj bom opisala recept za borovničevo torto, ki je narejena hitro in preprosto. Idealna za začetnike in tudi za profije, okus pa je, enostavno BOŽANSKI.

Za pripravo te okusne tortice potrebujemo (recept je prirejen za torto premera 18 – 20cm, saj sem sama pristaš majhnih tortic, če želite npr torto premera 26cm, podvojite sestavine):

BISKVIT:

 • 2 jajci
 • 40g sladkorja
 • 1 vanilijev sladkor
 • 20g mletih orehov
 • 40-50g moke
 • ščepec soli

pecilnega  praška ne potrebujemo.

NADEV IZ  BOROVNIC:

 • 400g borovnic (sama uporabljam gozdne borovnice)
 • 6 jedilnih žlic sladkorja (količino sladkorja lahko priredite,  odvisno   koliko sladko vam  paše)
 • Agar agar

 

KREMA:

 • 200g bele čokolade
 • 100g smetane
 • 1 mali borovničev jogurt
 • 350g-400g mascarpone sir

 

Sedaj pa pojdimo  na samo  pripravo:

Na začetku bomo naredili mešanico bele čokolade in smetane, saj se nam mora ohladiti – priporočam kar čez noč. V kozici segrejmo smetano skoraj do vretja in odstavimo z  ognja, nato v kozico  stresemo belo čokolado, ki smo jo  prej čim bolj na drobno zdrobili. Najbolje je, da uporabite kapljice, če te opcije nimate pa katerokoli  belo čokolado.

 

Mešanico dobro premešamo, da ne ostane nič grudic. Če se vam zdi, da se je zmes prehitro začela hladiti  in ne morete  zmešati do  gladkega, lahko na hitro pristavite na zelo  nizek ogenj, le toliko, da se vam še malo  segreje. Pazite,  da se vam zmes ne prismodi!

Gladko zmes ohladimo na sobni temperaturi in, najbolje čez noč, postavimo v hladilnik.

premešamo do gladkega

Lotimo  se biskvita:

Biskvit naredimo tako, da: jajca, sladkor,  vanilijev  sladkor in ščepec soli stresemo v posodo in stepamo na najnižji hitrosti cca  10minut. Masa se mora lepo dvigniti, ponavadi za cca 10x količino začetne.

 

 

Moko in mlete orehe dobro premešamo ter jih stresemo  v posodo z mešanico jajc in sladkorja. Ne mešamo predolgo,  temve le nekajkrat nežno premešamo, tako da dobimo enotno zmes.

moko z orehi počasi in nežno primešamo mešanici z jajci in sladkorja

 

Zmes nemudoma  stresemo v pekač (najlažje, je  če uporabite po širini  nastavljiv obroč, saj vam zavzame zelo malo prostora, uporabite pa ga lahko za več različnih dimenzij tort. Obroč okrog in okrog ovijete s peki papirjem in za vsak primer postavite v širok pekač, da vam ne bi kaj mase “ušlo”) in pečemo na 180°C približno  20minut. Čas pečenja je odvisen od same pečice, tako da priporočam, da poizkusite z zobotrepcem, tako da zobotrebec potisnete v biskiv in če je zobotrebec suh, je biskvit pečen, če pa se biskvit prime zobotrepca (je pacasto) pomeni, da morate peči  še  nekaj minut.

zmes stresemo v pekač

Biskvit ohladimo in ga odstranimo iz modela ter po  potrebi z nožem ali žagico odrežemo  zgornji del, tako da je plast biskvita debela cca 1,5-2 cm.

 

biskvit, če je potrebno, zgoraj malenkost odrežemo

 

Biskvit položimo nazaj v obroč in ga namočimo z mlekom, lahko tudi z borovničevim sokom.

Lotimo se borovnic:

Brovnice (zmrznjene ali sveže) stresemo v kozico, dodamo sladkor in kuhamo cca 10 minut. Preden nadevamo borovnice, se morajo obvezno ohladiti. Po želji  lahko dodamo 1-2g agar agar ali želirni sladkor, da se nam mešanica bolj zgosti.

 

 

 

Nadaljevanje kreme:

Iz hladilnika vzamemo mešanico s čokolado in  smetano ter jo stepemo – ne predolgo, cca minuto, toliko, da se malo zmehča in postane bolj “mazljiva”.

Zmešamo  jogurt z mascarponejem ter dodamo mešanico smetane in čokolade. Dobro premešamo. Za mešanje vam bo zagotovo prav prišla silikonska lopatica, ki jo najdete v naši spletni trgovini 🙂

zmešamo stepeno smetano s čokolado, maskarpone in jogurt

 

Na namočen biskvit stresemo borovnice, cca 3-4 žlice pa si pustite za zgornjo plast želeja. Na borovnice stresemo še kremo in lepo poravnamo z lopatico.

Pomembno je, da je torta v obroču, saj se vam bo drugače sesedla.

Žele:

Žele naredimo  tako, da del borovnic, ki smo si  jih  prej shranili, zmiksamo (lahko do gladkega ali pa pustimo malo borovnic vmes, po želji) ter dodamo malo vode in jih še enkrat pokuhamo ter dodamo 1g agar  agarja  (pol čajne žličke). Po vretju se morajo borovnice kuhati še kakšne 2 minuti.

Žele zlijemo po torti in postavimo v hladilnik, lahko tudi v zamrzovalnik. Torta naj “počiva” vsaj nekaj ur, najbolje čez  noč.

Odstranimo obroč in DOBER TEK 🙂

Mislim, da si vprašanja,  koliko časa je  lahko v hladilniku, ne boste postavljali, saj bo torta izginila, kot bi mignil 🙂